Lærerfokus
Ressurser til lærere
Lærerens verktøykasse
En lærers KI-verktøykasse er et sett med smarte digitale verktøy eller arbeidsmåter som bruker kunstig intelligens for å gjøre lærerens jobb enklere og bedre. Disse verktøyene hjelper lærere med å spare tid på rutinearbeid, forstå elevenes læring bedre og finne nye måter å undervise på. Ved å bruke KI i planlegging, vurdering og daglig arbeid, kan du bruke mer tid på det viktigste: god undervisning og kontakt med elevene. Verktøykassen er ikke bare til for å spare tid, men også for å gjøre undervisningen mer tilpasset og framtidsrettet.
Tilpasse tekster ved å bruke LIX-skalaen (lesbarhetsindeks):
Lix-skalaen (lesbarhetsindeks) er et verktøy som brukes til å måle hvor lett eller vanskelig en tekst er å lese. Skalaen tar hensyn til tekstens lengde og kompleksitet ved å analysere to faktorer:
- Gjennomsnittlig setningslengde: Antall ord delt på antall setninger i teksten. Lange setninger gjør teksten mer krevende.
- Andel lange ord: Prosentandelen av ord med mer enn seks bokstaver. Mange lange ord gjør teksten vanskeligere.
Et nyttig bruksområde er forenkling og tilpassing av tekster (lærebok, nettside, eller KI-generert osv.) til en elevs nivå. For eksempel kan LIX-skalaen være god å bruke, prøv deg frem! Du kan selvfølgelig be om tilpasning til en viss aldersgruppe eller trinn også. Måler vanskelighetsgraden i en tekst basert på antall ord, antall setninger og antall lange ord (over seks bokstaver)
- Under 25: Veldig enkel tekst, lett å lese for yngre eller nybegynnere.
- 25–30: Enkel tekst.
- 30–40: Middels vanskelig tekst.
- 40–50: Vanskelig tekst.
- Over 50: Svært vanskelig tekst, akademisk eller meget faglig.
En ikke-uttømmende liste med idéer om bruk av KI - for læreren:
Det er jo bare din egen fantasi som setter grenser for hva du kan bruke KI til - og tilgang til nyttige KI-ressurser, selvfølgelig. I tillegg er faktisk en begrensning at man må venne seg til at KI-teknologi kan brukes på mange ulike måter, det er fort å bruke mye tid på en oppgave du ikke en gang tenker over at KI kan løse for deg. For eksempel strevde jeg med nedlasting av en lydfil fra en nettside der det ikke fantes en nedlastingsknapp, jeg var avhengig av å bruke filen uten tilgang til nettet. Først da jeg hadde sittet i nesten en time for å prøve å finne ut av det, kom jeg på at jeg kunne bruke KI - og da tok det bare et par minutter til jeg hadde filen.
Tavle-til-tekst: Ta bilde av tavla etter en brainstorming eller undervisningsøkt og la KI gjenkjenne håndskriften, organisere innholdet i stikkord og lage et strukturert dokument som du kan dele med elevene.
Be om sortering og utvidelse av egne stikkord og notater for å gi en rask oversikt.
Hvordan var det nå jeg skulle gjøre den operasjonen i PowerPoint/Excel/Google Sheets osv.? Still KI spørsmålet og be om en fremgangsmåte for å spare tid og frustrasjon
Be om forslag til quizzer, målark, spørsmål ut fra ulike tekster og kompetanse-/læringsmål. Så tilpasser du selv etterpå fra et raskt utgangspunkt.
Be om et sammendrag eller stikkord fra en lang tekst eller video som du kan dele med elevene. Husk å sjekke at innholdet stemmer!
Be om analyse av en tekst og gi forslag til diskusjonsspørsmål
Be om et rollespill ut fra en historisk person, en tekst (for eksempel en karakter i en novelle) og la elevene spille rollespillet med chatboten.
Be om forenkling av en tekst, trekke ut vanskelige begreper og oversette til ulike språk som elevene i klassen snakker.
Be om forslag til kreative prosjekter, tverrfaglige opplegg eller uvanlige vinklinger på tradisjonelle temaer for å inspirere til ny og engasjerende undervisning.
Få forslag til å foreslå vurderinger basert på forhåndsdefinerte kriterier, som et supplement til vurderingen din. NB: vær sikker på at det er ok ut fra personvernet og retningslinjer ved skolen din at du kan dele elevtekster før du prøver.
Bruk KI-drevet oversettelse og kulturell kontekstualisering for å støtte flerspråklige elever (generelt er KI og chatboter gode på oversettelse, siden de er spesielt trent på naturlig språkprosessering!)
Få forslag til analogier og eksempler om et tema du skal undervise i.
Få forslag til progresjon i et emne, fra en enkel innføring i begreper og tema til dypere forståelse og hvordan du kan presentere dette for elevene.
Få forslag til et eksempelavsnitt/tekst/oppgave/problem/stykke til bruk i undervisningen
Få forslag til hvordan du kan arbeide mer effektivt i hverdagen - få hjelp til å eliminere tidstyver. Skriv inn hva du bruker mest tid på, og be om tips til å forenkle.
Få forslag til spørsmål til bruk i elevsamtaler/utviklingssamtaler
Be om endring av perspektiv i en tekst
Last opp kompetansemål og få forslag til kreative aktiviteter og vurderingsmetoder
Last opp et tidligere undervisningsopplegg og be om tips til forbedringer og kreative løsninger
Be om forslag til en epost/melding til foresatte om et emne
Be om forslag til en tidsplan ut fra tider du oppgir - for eksempel til å sette opp forslag til tidspunkt for utviklingssamtaler
Be som sammendrag av en tekst, du kan laste opp en pdf eller en Word-fil og be KI om å skrive sammendrag, trekke ut de viktigste punktene osv.
Ressurser og eksempler
Klikk her for å laste ned forslag til bruk av ROF-formatet (Rolle - Oppdrag - Format) i ulike fag:
Velg et område
Introduksjon til kunstig intelligens i skolen
Ressurser og eksempler
Kunstig intelligens i skolen for læreren
Ressurser til lærere
Kunstig intelligens i skolen for eleven
Kommer til samling 2
Kunstig intelligens i skolen og vurdering
Ressurser og eksempler